Tropf-Blumat

Tropf-Blumat is een automatisch irrigatiesysteem voor planten rondom het huis. Of het nu gaat om bloemen, planten of eigen groenten, Tropf-Blumat werkt op basis van behoefte. De bewatering vindt alleen plaats als het nodig is.

Door middel van Tropf-Blumat wordt elke plant individueel bewaterd. Dat is goed voor de planten en vermindert het waterverbruik. Tropf-Blumat maakt het verschil. Dit zul je merken aan meer bloemen en/of vruchten!

Daarnaast neemt Tropf-Blumat op betrouwbare wijze het dagelijkse gieten van je over. Je kunt dus altijd met een gerust hart op vakantie gaan. Tropf-Blumat functioneert het hele seizoen door.

Gemakkelijk en flexibel te monteren. Tropf-Blumat bestaat uit slechts enkele onderdelen en kan zonder gereedschap worden gemonteerd. Dus supermakkelijk! Je kunt het systeem op elk moment aanpassen en uitbreiden tot 500 druppelpunten.

Tropf-Blumat functioneert slim en dus zonder stroom en bewateringscomputer. 

  • Geen stroomaansluiting
  • Geen batterijwissel
  • Geen tijdrovende installatie

De keramische kegel denkt voor je na!

Natuurlijke bewatering

Langzaam en gedoseerd wordt het water afgegeven. Daardoor krijgen de planten altijd water van een aangename temperatuur, wat resulteert in een gezonde en weelderige groei.

Installatie en instelling

De installatie van een Tropf-Blumat systeem is eenvoudig en vereist geen specifieke kennis of gebruik van gereedschap. Sterker nog, een huishoudschaar is al voldoende. Eenmaal aangelegd blijven de toevoerleidingen op hun plaats en hoeven ze zelfs in het winterseizoen niet gedemonteerd te worden.

De instelling van de sensoren is hetzelfde voor alle planten en is in een handomdraai gedaan!

 

A Waterkraan

De Blumat Drukreduceerder verlaagt de waterdruk constant tot 1 bar en kan op elke waterkraan met een ¾” schroefdraad worden aangesloten. Je planten kunnen dan 4 meter hoger of 3 meter lager staan dan de kraan.

Tip: Als je eerst een 2-weg waterverdeler installeert, kun je de kraan gebruiken zoals gewoonlijk.

B Watervat

Het Tropf-Blumat systeem functioneert ook probleemloos met een watervat waarop de Blumat Vatdoorvoer gemonteerd wordt. Vorm en formaat spelen daarbij geen rol, het is alleen belangrijk dat het vat hoger staat dan de planten zelf. Hoe groter het systeem en hoe langer de aanvoerslang is, hoe hoger het vat moet staan. Als vuistregel geldt dat het vat per 5 meter aanvoerslang 0,5 meter hoger moet staan dan de planten. Bij 10 meter aanvoerslang dus minimaal 1 meter.

Tip: Monteer een Blumat Kraan kort achter de vatdoorvoer. Zo kun je de watertoevoer tijdens onderhoudswerkzaamheden gemakkelijk onderbreken of het vat loskoppelen van de aanvoerslang.

C Pomp

De watertoevoer met een pomp werkt op een vergelijkbare wijze als met de kraan. Monteer de Blumat Drukreduceerder op de wateruitlaat van de pomp en plaats de aanzuigslang in een put of vat om het systeem operationeel te maken. Gebruik alleen een pomp met geïntegreerd drukvat (hydrofoorpomp), dit zorgt ervoor dat de pomp niet continu in- of uitschakelt. De planten kunnen dan 4 meter hoger of 3 meter lager staan dan de pomp.

D Aanvoerslang

Via de 8 mm aanvoerslang wordt water naar je planten geleid. De totale lengte mag daarbij tot 60 meter bedragen. Als je direct achter de wateraansluiting een T-stuk installeert, kun je zelfs 2 x 60 meter bewateringsinstallatie realiseren. De aanvoerslang hoeft 's winters niet gedemonteerd te worden en kan dus blijvend worden gelegd.

Tip: Als je de aanvoerslang in warm water legt of in de zon laat liggen, wordt het leggen ervan gemakkelijker.

Montage en instelling

Stap 1 - Voorbereiding

Nadat je de aanvoerslang naar de planten hebt gelegd, maak je de installatie van het systeem af door het plaatsen en instellen van de Tropf-Blumat sensoren. Het instellen van een Tropf-Blumat gaat bij alle planten op dezelfde manier. Een goed ingestelde installatie hoeft het hele seizoen niet meer te worden veranderd.

De Tropf-Blumat moet volledig met water gevuld zijn. Schroef hiervoor eerst de groene kop af en draai deze vervolgens weer onder water vast. Laat de met water gevulde Tropf-Blumat, na in elkaar te zijn geschroefd, minstens 15 minuten in het water liggen.

Stap 2 - Plaatsen van de sensoren

Maak de grond goed vochtig met water voordat je de sensoren plaatst. Let op, herhaal dit meerdere keren. Steek daarna naast elke plant een Tropf-Blumat tot op de gemarkeerde diepte in de vochtige grond. De druppelslang moet ongeveer 8 cm uitsteken.

Stap 3 - Aansluiten op de aanvoerslang

Snijd passende stukken van de aanvoerslang af en sluit de slang aan op de T-stukken. Monteer een eindstuk aan het einde van het systeem. Gebruik geen vet, zeep of iets dergelijks om de verbindingsstukken te monteren.

Draai de stelschroef bij elke Tropf-Blumat dicht en open daarna de waterkraan. Zie erop toe dat er nergens water druppelt!

Stap 4 - Instelling van de Tropf-Blumat sensoren

  1. Begin met het instellen bij de laatste Tropf-Blumat van de installatie, zodoende wordt de aanvoerslang ontlucht. Draai de stelschroef tegen de klok in open. Nu loopt water uit de druppelslang.
  2. Draai de stelschroef weer langzaam met de klok mee totdat het druppelen stopt. Er moet nog net één druppel aan het slangeinde blijven hangen.
  3. Draai tot slot de stelschroef nog 1/4 slag dicht (2 markeringspijlen). Herhaal deze instelling nu voor elke Tropf-Blumat.

Je irrigatiesysteem is nu operationeel. In het begin geeft de Tropf-Blumat geen water af omdat de grond vochtig is. Zodra de grond droog wordt, begint de bewatering automatisch.

Stap 5 - Controle

Na de installatie dien je de waterafgifte gedurende ca. 1 - 2 weken te controleren en zo nodig bij te regelen door de stelschroef open (= meer water) of dicht (= minder water) te draaien. Doe dit voorzichtig, want de Tropf-Blumat reageert gevoelig. Meestal is het al voldoende om de schroef een 1/2 markeringspijl te verdraaien.

Tropf-Blumat Maxi

De Tropf-Blumat Maxi is bijzonder geschikt voor grote kuipplanten en bakken vanaf 30 cm hoogte. Door de grotere lengte van de Blumat-Maxi wordt het vocht dieper in de grond gemeten, wat zorgt voor optimale omstandigheden rond de wortels in een diepere pot.

Toepassingsgebieden

  • Grote kuipplanten
  • Sierbomen
  • Solitaire planten in grote potten
  • Bakken vanaf 30 cm hoogte

Montage Tropf-Blumat Maxi

De Tropf-Blumat Maxi werkt op dezelfde wijze als een normale Tropf-Blumat. Voor de wateraansluiting en de algemene bediening ga je te werk zoals bij de normale Tropf-Blumat.

Een half uur voordat je de Tropf-Blumat in de grond gaat steken ruim water gieten! Vervolgens wordt de Tropf-Blumat Maxi ca. 15 - 18 cm diep in de grond gestoken, in het buitenste gedeelte van de wortelzone, niet te dicht bij de stam. Bij kuipplanten op ca. 5 - 8 cm afstand van de kuiprand.

Bij vers verpotte planten schroeft u de Maxi rechtsom direct in de grond (niet in de kluit) en drukt u vervolgens de grond lichtjes aan.

Als er sterke wortels zijn of in zeer stevige grond, maak dan eerst een gat in de buitenste wortelzone. Vul het gat voor de helft met losse aarde, plaats de Tropf-Blumat Maxi erin en geef vervolgens opnieuw krachtig water, zodat de punt van de klei-kegel goed contact maakt met de grond. Vul vervolgens het resterende gat met aarde.

Instelling

De druppelslang moet 8 - 10 cm uit de Tropf-Blumat Maxi steken. Draai de stelschroef open, totdat er water uit de druppelslang loopt. Draai de stelschroef vervolgens langzaam met de klok mee dicht, zodat nog net een waterdruppel aan de druppelslang blijft hangen. Draai de stelschroef dan nog één markeringspijl (1/8 slag) verder dicht.

De bewatering met de Tropf-Blumat Maxi zorgt voor een iets droger aardoppervlak. Dat is normaal, omdat de Tropf-Blumat Maxi de vochtigheid in de wortelzone regelt.

Vochtregulering

  • Bij planten die van droogte houden, kan de afstand van de druppelslang tot de stelschroef naar 6 tot 7 cm worden verkort, waardoor de bewateringsduur korter wordt.
  • Bij planten die meer water nodig hebben, kan de afstand tot de stelschroef worden vergroot tot 15 cm. Hierdoor wordt de bewateringsduur langer.

Verdeeldruppelaar

Met de Blumat verdeeldruppelaars kun je het aantal druppelpunten met één Tropf-Blumat tot maximaal 5 verhogen. Hiermee bereik je in een grote plantenbak een gelijkmatigere waterverdeling.

Montage

  1. Voordat u begint met monteren de aarde grondig bewateren, de Tropf-Blumat erin plaatsen en duw de grond goed aan. Belangrijk: houdt ca. 8 cm aan voor de afstand van de Tropf-Blumat tot de dichtstbijzijnde verdeeldruppelaar.
  2. Stel vervolgens de Tropf-Blumat af zoals gebruikelijk en sluit de Tropf-Blumat pas op de verdeeldruppelaars aan nadat de afstelling is uitgevoerd.
  3. Snijd ca. 20 cm lange slangstukken van de 3 mm druppelslang.
  4. Verbind de slangstukken met de verdeeldruppelaars. Monteer aan het einde van de keten een eind-verdeeldruppelaar.

De keten kan uit maximaal 5 verdeeldruppelaars bestaan. Plaats de keten met de verdeeldruppelaars willekeurig in de buurt van de wortels van de planten.

Tip: Verdeeldruppelaars werken het beste wanneer ze samen met een grondsteun worden gemonteerd. Deze voorkomt dat ze door contact met de grond vies worden of dat wortels erin groeien. Bovendien kun je de waterafgifte gemakkelijker controleren.

Onderhoud

Eenmaal per jaar moeten de verdeeldruppelaars losgeschroefd en grondig gereinigd worden. Gebruik hiervoor het beste een oude tandenborstel. Bij kalkaanslag kunnen de afzonderlijke onderdelen in een in de handel verkrijgbare ontkalker of in azijnwater worden gelegd.

Planning

Met één Tropf-Blumat kunt u een bereik van ca. 20-25cm in diameter bewateren.

A) Voor balkonbakken

Lengte van 100 cm: minimaal 4 Tropf-Blumat
Lengte van 80 cm: minimaal 3 Tropf-Blumat
Lengte van 60 cm: minimaal 2 Tropf-Blumat

B) Voor plantenbakken

Tot Ø 25 cm: 1 Tropf-Blumat
Van Ø 25 tot 40 cm: 2 Tropf-Blumat
Van Ø 40 tot 50 cm: 3 Tropf-Blumat

C) Bij grotere potten, in bakken of perken

In plaats van extra Tropf-Blumat’s kunnen verdeeldruppelaars worden gebruikt. Bijvoorbeeld, 1 Tropf-Blumat en 5 verdeeldruppelaars kunnen een oppervlakte van 40 cm breed en 50 cm lang bewateren.

 

Weetjes

1. Kijk naar de plant

Laat je niet misleiden! Ook al lijkt het aardoppervlak droog, het water verspreidt zich onder de grond. Alleen het gebied onder de druppelslang is meestal zichtbaar vochtig. Te veel water is ook schadelijk voor je planten. Besteed meer aandacht aan de toestand van de plant.

2. Onderhoud en overwinteren

Demonteer de drukregelaar en berg deze vorstvrij op. Daarentegen kunnen alle slangen buiten blijven. Reinig de Tropf-Blumat sensoren met lauw water. Aangekoekt vuil op de keramische kegel kan met schuurpapier worden verwijderd.

3. Bemesting

Gebruik bij voorkeur traag-werkende (slow release) meststoffen, die je al bij het planten aan de grond toevoegt. Bemesten met een gieter is uiteraard ook mogelijk.

4. Eigen groenten smaken het best

Tropf-Blumat kan zonder zorgen worden gebruikt voor je groenten. Er zitten geen weekmakers of andere zorgwekkende stoffen in Blumat producten. En laten we eerlijk zijn, eigen groenten smaken natuurlijk het beste.

5. Rondom het huis

Tropf-Blumat is speciaal ontworpen voor buitenplanten. Voor planten binnenshuis adviseren wij Blumat Classic Kamerplant en Blumat Easy.